Информационната война между Русия и Запада придоби нови измерения в

...
 Информационната война между Русия и Запада придоби нови измерения в
Коментари Харесай

Маша и Мечока - инструмент на руската пропаганда?

 Информационната война сред Русия и Запада закупи нови измерения напоследък, откакто обява в английския вестник „ Таймс “ разгласи известния съветски детски ефирен сериал „ Маша и Мечока “ за инструмент на „ кремълската агитация “ и на „ меката мощ “ на Москва.
Авторът на публикацията твърди, че мечокът е персонаж, предназначен да „ промени облика на Русия в съзнанието на децата от отрицателен към положителен “. В интерес на истината би трябвало да се каже, че в материала се цитират критици, които са от някогашни руски републики, а през днешния ден самостоятелни страни, като Естония и Литва да вземем за пример.

В друга серия от филмчето Маша с фурашка на граничен служител на реда от някогашния Съветски съюз, изгонва заека от зеленчуковата градина на Мечока. Критиците вземат решение, че по този метод Русия показва „ отбрана на границите си “.

Продуцентът на сериала Дмитрий Ловейко не се тормози от страните отзиви. Той напомня, че мненията критиците от някогашните руски републики са изразили още преди две години, т.е. те надали са меродавни към този момент. „ След обявата в „ Таймс “ болшинството от английските фенове на сериала в мрежата започнаха да го пазят “, споделя Ловейко.

Агенция „ РИА Новости “ пък отбелязва, че анимационният филм „ Маша и Мечокът “ е в Топ 5 на най-популярните марки в Европа. За него знаят повече от 70% от децата, а в страни като Чили и Тайван да вземем за пример – над 90 на 100. „ Маша и Мечока “ е и в категорията на така наречен „ вечнозелени марки “ (evergreen brands), които могат да станат класика.

Анимационният сериал за първи път вижда бял свят през 2009 година и до ден сегашен е най-популярното телевизионно шоу в Русия, твърди Ловейко. Тази година руснаците ще гледат и новогодишно издание под заглавие „ Маша и Мечока. Много детективска история “.

През 2015 година американското профилирано издание Animation Magazine включи „ маша и мечока “ в листата на „ 250 телевизионни шоута, на които е писано да станат класика “, като „ Том и Джери “ или „ Мики Маус “, хвали се Дмитрий Ловейко.

Година по-късно (през 2016-а) Animation Magazine назовава основателя на сериала Олег Кузовский „ модернист в международната анимация, поради приноса му за световното развиване на анимационната промишленост “. Причината е, че той става откривател на нов тип занимателна двойна „ възрастен и дете “, с опция за разширение на пазара. Последното се удостоверява и от Ловейко.

„ Светът се уголемява непрестанно, случват се нови неща, хората се връщат към други свои обичани излъчвания. Дори в случай че в някоя страна ползата затихва, няма значение, има други страни. Още не сме пуснали сериала в Япония, в Китай… В Съединени американски щати не е по този начин необятно показан, както ни се желае. Там единствено 55% от децата познават анимационния ни филм “, майтапи се Ловейко.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР